Nagy leépítésekre készül a Jaguar-Land Rover?

2018.12.17. 13:38

Bár globális autógyártónak nem nagy, Nagy-Britanniában 40 ezer főt foglalkoztat a Jaguar-Land Rover. Közülük válna meg mintegy 5000-től, ha igazak a sajtóhírek.

lrfactory

Az indiai Tata már októberben jelezte, hogy mintegy 2,5 milliárd fontot szeretne megspórolni brit leányvállalatán, mivel számos tényező csökkentette a bevételeket, és az egyensúlyt helyre kell állítani. Állítólag ez a közvetlen oka annak, hogy elbocsátásokat fontolgatnak. Áttételesen a kínai-amerikai kereskedelmi viták miatt csökkenő eladásokat, a dízelek iránti európai kereslet visszaesését és a Brexit kapcsán felmerülő költségeket említi a Financial Times.

A gyártó egyelőre nem kommentálta a hírt, nem is volna bölcs a jelenlegi, ingatag politikai helyzetben, amikor még közel sem egyértelmű, hogy milyen megállapodással lép ki Nagy-Britannia az EU-ból jövő tavasszal. Egyes elemzők szerint viszont az elbocsátások önmagukban nem is lennének elegendőek, hogy versenyképes helyzetben tartsák a gyártót. A probléma gyökere ugyanis mélyebb: a cég túl széles modellpalettát tart fenn ahhoz képest, hogy hány autót ad el. Rengeteget költenek a Jaguar személyautók fejlesztésére, miközben az eladások zömét nem ezek, hanem a Land Rover és Range Rover terepjárók teszik ki.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.