Érkeznek az ujjlenyomat olvasóval indítható autók

2018.12.21. 10:24

Annak ellenére, hogy az ujjlenyomatolvasó már laptopokon és telefonokon évek óta elérhető, a Hyundai Santa Fé lesz az első autó, amit egy érintéssel lehet majd nyitni és indítani.

hyundai-santa-fe 100683109 l

A megoldást néhány napja mutatták be a kantoni autó kiállításon Kínában és elsősorban a helyi vevők lenyűgözése a cél, ugyanis a Hyundainak nem megy kifejezetten sikeresen a világ legnagyobb autós piacának meghódítása.

A kilincsen és a startgomb helyén található ujjlenyomatolvasók segítségével elméletileg kulcs nélkül lehet nyitni az autót és indítani is. Sőt, a rendszer az ujj tulajdonosa által korábban megadott ülés és visszapillantó beállításokkal fogadja a sofőrt, így elméletileg a család bármelyik tagja úgy ülhet be az autóba, mintha ő vezette volna legutóbb.

Ez mind jól hangzik, az más kérdés, hogy nem véletlenül kerülik az autógyártók az ujjlenyomat olvasót. Egy sima kulcshoz hasonlóan, ennek is hibátlanul kell működnie minden helyzetben, még akkor is ha vizes az érzékelő. A Hyundai állítása szerint 50 ezerből egy alkalommal hibázik csak az okos kilincs, de még így is kérdéses az előnye egy jól működő kulcs nélküli rendszerhez képest. De a  kínai piacra célzott marketing eszközként akár még működhet is.