Mégis marad az elsősegélyvizsga

2018.12.23. 18:58

Egy félreértelmezett kormányrendelet miatt egy napig úgy tudta az ország, 2019-től nem lesz szükség elsősegélyvizsgára a jogosítványhoz. Pedig kell az továbbra is, de egyszerűbb lesz az ügyintézés.   

hvj

Mi is megírtuk a Napi.hu nyomán a hírt, miszerint egy Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint 2019-től nem lesz szükség az elsősegélyvizsgára a jogosítvány megszerzéséhez. A rendelet szövege így szól: Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az "és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást" szövegrész. Ebből vonta le a téves következtetést szinte a teljes hazai sajtó.

Pedig az Index friss híre szerint arról van szó, hogy: ...megérkezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye, amelyben eloszlatja a kételyeket a kormány. Mint írják, a jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában. Szóval nem a vizsgára nem lesz szükség, hanem arra az egy plusz útra a papírral.