Ez lenne a parkolás következő szintje

2019.01.04. 06:39

Az önvezető autók melletti legerősebb érvek egyike, hogy véget vethetnek a felesleges és időt rabló keresgélésnek és rutinozásnak, ami a parkolás velejárója manapság, különösen a zsúfoltabb, városi környékeken. Erre mutat most kiváló példát a Hyundai.

Az általuk kidolgozott rendszer az AVPS nevet kapta, és lényegében automatizálná a villanyautó-töltést, illetve a parkolást. A vezető dolga annyi lenne, hogy egy mobil-app segítségével elküldi az autót a dolgára. Ezek után a jármű beállna a drótnélküli töltőállomásra, majd amikor már tele van az akkumulátora, keresne egy üres parkolóhelyet, hogy más járművek is hozzáférjenek a töltési lehetőséghez. Itt várná ki, amíg újra szólítja a gazdája.

Mindez elég egyszerűen hangzik, de a kivitelezéshez ma még nem létező színvonalú robotpilótára lenne szükség. Így a Hyundai sem ígéri a megvalósítását azonnal: azt mondják, 2025 körül állhat össze a rendszer, amelyet a 4-es szintű, azaz szinte teljesen önálló önvezető rendszer részeként dobhatnak piacra.