Sagitar: a Passat-méretű Jetta

2019.01.23. 06:57

Kínában ismét egy szedánt mutat be a Volkswagen. A Sagitar voltaképpen az amerikai Jetta megfelelője, de nyújtott tengelytávval, amivel már egyértelműen kinő a kompakt kategóriából.

Ahhoz képest, hogy a Jetta korábban a Golf lépcsős hátú megfelelője volt, az aktuális generáció eleve elég messze került ettől 4,7 méteres hosszával, és a napokban bemutatkozó, nyújtott, kínai kivitel, a Sagitar még azon is túlnő. A hossza 4,75 méterre, a tengelytávja pedig 2,71 méterre nőtt, azaz az aktuális európai Passattól már tényleg csak néhány milliméter választja el.

A típus egyébként azért nem kaphatta meg a Jetta nevet, mert az a FAW-Volkswagen kínálatában már foglalt: a Škoda Rapid helyi megfelelőjét hívják úgy. Sőt, hogy teljes legyen a zavar, van egy harmadik szedán is a kínálatban, két említett modell közti méretű Bora. Ráadásul a másik Volkswagen-leány, a Shanghai-VW vegyesvállalat azonos alapokon egy kicsit mást kínál: ott Lavidának hívják az Amerikából ismert rövid Jettát, a Škoda Rapidnak megfelelő olcsó autó pedig VW Santana néven fut.

A Sagitar egyébként az Európában épp kifuttatott TSI motorokat kapja meg, az 1,2 literest 115, illetve az 1,4 literest 150 lóerővel, a motorokhoz pedig ötfokozatú, azaz szintén régebbi DSG váltó jár majd. A gyártást állítólag már megindították, a forgalmazás pedig márciusban kezdődhet.