Brexit: a Nissan mégsem a briteknél gyártja az új X-Trailt

2019.02.04. 06:35

Már a Brexit-szavazás óta aggodalmaskodott, most viszont húzott egy egyértelmű menekülőlépést a Nissan. Hiába számoltak korábban úgy, hogy Sunderlandben gyártják a következő X-Trailt, vasárnap eldőlt, hogy nem így tesznek.

db

Ahogy közeledik a kilépés napja, úgy lesz egyre ijesztőbb, hogy nincs érdemi megállapodás Nagy-Britannia és az EU között. A brit autógyártók és -kereskedők szövetsége nemrég elmondta számokkal, mekkora pofon már most a brit autógyártásnak a kilépés körüli bizonytalanság, de rendszeresen a nyilvánosság előtt elégedetlenkedik emiatt a Honda, az Airbus, a Nissan és még sok óriásvállalat. 

A Nissan 1984 óta üzemeltet gyárat az északkelet angliai Sunderlandben. Évi nagyjából félmilliós nagyságrendben gyártanak itt Nissanokat és Infinitiket, legnagyobb számban Qashqai-t. Terveik szerint ide hozták volna a hamarosan érkező új X-Trail gyártását is. A negyedik generációét, de az elmúlt bő két évben többször hangoztatták, hogy a Brexit miatt nem biztos, hogy itt fektetnek be a bővítésbe. Egy időre aztán úgy tűnt, megnyugtatta őket, hogy a brit kormány kötelezettséget vállalt annak biztosítására, hogy az üzem működése a kilépés után is versenyképes marad. 

A friss csavar a történetben, hogy a Nissan vasárnap email-körüzenetben közölte angliai alkalmazottaival, hogy az új X-Trail gyártását mégis inkább Japánban indítja el a nyáron. Azaz bővítés nem lesz, ugyanakkor a Nissan megerősítette a brit kormánynak, hogy munkahelyeket nem készül felszámolni Angliában, és elkötelezte magát a jelenlegi Qashqai, Leaf és Juke, valamint a következő Qashqai sunderlandi gyártása mellett.