Brexit: állítólag már a Ford is lelépéssel fenyeget

2019.02.14. 00:26

A Ford szerint "katasztrofális" hatást gyakorolna a cég nagy-britanniai tevékenységére a brit EU-tagság megállapodás nélküli, szabályozatlan megszűnése. A The Times úgy tudja, a vállalat emiatt már a külföldre telepítéssel is megfenyegette a kormányt.

ndg

Az autóipari óriáscég szerdai közleményének előzményeként a The Times című konzervatív brit napilap olyan értesülést közölt, hogy a Ford egyes nagy-britanniai gyártókapacitásai külföldre telepítésének lehetőségére figyelmeztette Theresa May brit miniszterelnököt arra az esetre, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A lap szerdai kiadásában közölt értesülés szerint a Ford ezt egy minapi telefonos konferenciahíváson közölte a kormányfővel. A The Times forrásai szerint az autógyár illetékesei a telekonferencián - amelyen a brit üzleti szektor több más nagyvállalatának képviselői is részt vettek - közölték azt is, hogy a cég már gyorsítja előkészületeit egyes gyártókapacitások áttelepítésére. A Ford brit részlege rövid szerdai közleményében nem erősítette meg a sajtóértesülést, de leszögezte: bármilyen szükséges lépést megtesz európai versenyképességének megőrzése végett.

A közlemény szerint a Ford - amely brit üzemeiben összesen 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat - többször is felhívta a brit parlament és a kormány figyelmét arra, hogy a megállapodás nélküli Brexit katasztrofális hatást gyakorolna a Ford nagy-britanniai gyártási tevékenységére és az egész brit autóiparra. A The Times forrásai szerint a konferencia-beszélgetésben részt vett más üzleti vállalkozások is hasonló véleményeket fejtettek ki a brit kormányfőnek.

A brit kormányt az utóbbi hetekben sorra figyelmeztetik a brit gazdaságban jelenlévő legnagyobb iparvállalatok és üzleti szervezetek a megállapodás nélküli Brexit súlyos kockázataira. A Nissan például a múlt héten bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem az angliai Sunderlandben működő üzemében kezdi meg új X-Trail modelljének gyártását. Gianluca de Ficchy, a Nissan európai részlegének elnöke közölte: a döntésnek üzleti okai is vannak, de az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni brit kapcsolatrendszer bizonytalanságai sem segítik a Nissan és más hasonló vállalatok további angliai tevékenységének tervezését.

A brit autógyártók és -kereskedők szövetségének (SMMT) nemrég ismertetett éves beszámolója szerint tavaly 9,1 százalékkal ötévi mélypontra zuhant a Nagy-Britanniában gyártott személyautók száma, a brit autóipari beruházások értéke pedig csaknem a felével esett vissza egyetlen év alatt, egyértelműen a Brexit-folyamat teremtette bizonytalanság miatt.

Mindent, amit a Brexit autóipari hatásáról írtunk, megtalálsz ide kattintva.