Élesítették a kutya módot a Teslákban

2019.02.16. 17:17

A Tesla legutóbbi szoftverfrissítésében két fontos újdonság aktiválódott a Model S, 3 és X típusokban. Mindkettő valamilyen formában a biztonsághoz köthető.

tesla-dog.mode

A kutya móddal kellemes hőmérsékletet hagyhatunk az autóban, miután leállítjuk, így akár a kutyákat is bent lehet hagyni, míg beugrunk valahová. Elvileg a funkció csak 20%-os akkumulátorkapacitás felett használható és a tulajdonos mobilos appon keresztül kap értesítést, ha az akksik töltöttsége a kritikus szint alá csökkenne. Dog Mode-ban egyébként a központi kijelzőre is kikerül egy figyelmeztető szöveg, amiben az áll, hogy a kutya gazdája hamarosan visszatér az autóhoz és óriási karakterekkel látható a belső hőmérséklet is - ezzel valószínűleg a figyelmesebb járókelők felesleges mentőakcióitól óvják meg az autót. Én azért lehet, hogy így sem hagynám autóban a kutyámat.

A másik újdonság a Sentry mode, ami egyfajta kibővített riasztónak tekinthető. Sentry mode-ba téve az autót (sajnos mindig újra aktiválni kell) a kocsi elhagyása utána is bekapcsolva maradnak az autó kamerái, és amennyiben azok idegenkezűséget észlelnek, az autó központi rendszere kiírja, hogy a kamerák rögzítenek. Ha durvább behatolást észlel az autó (például megpróbálják feltörni a zárat, vagy betörni az ablakot), maximum fényerőre állítja a központi kijelzőt és max hangerőn kezdi üvöltetni az autó hangrendszerét, ami talán elriasztja a tolvajt. Ezt a funkciót először az Amerikában árult Model 3-asokban, valamint a 2017 augusztusa után gyártott Model S-ekben és X-ekben (ezekben van Autopilot 2-es hardver) aktiválják.