Az amerikaiak még mindig félnek az önvezető autóktól

2019.03.16. 11:35

Az Amerikai Automobil Egyesület (AAA) legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogyan viszonyulunk az önvezető technológiákhoz. Az eredmény egyelőre nem minden esetben biztató.

kivag.gif
Fotó: EuroNCAP / EuroNCAP

A kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye az, hogy a felnőtt amerikaiak 71%-a félne önvezető autóban utazni. Az AAA szerint az aggodalmat főleg az elmúlt években történt kisszámú, de a média által felkapott baleset okozhatja. A helyzet valamivel jobb, ha az önvezető jármű csak kiszolgáló feladatokat lát el, és nem kell utazni benne. A válaszadók 44%-a nem bánná, ha önvezető járművek szállítanák ki csomagjaikat vagy az ebédjüket. Viszont a megkérdezettek csupán 19%-a bízná rá a gyerekét vagy más családtagját egy önvezető autóra.

A helyzeten némiképp javít, hogy a különböző félönvezető technológiákkal (sávtartó, automatikus vészfék stb.) felszerelt autók tulajdonosai 68%-kal nagyobb eséllyel bíznak ezekben a rendszerekben, mint azok, akiknek nincs ilyesmi az autójukban.

Az önvezető rendszerek tökéletesítése mellett tehát úgy tűnik, hogy azok marketingjén is lesz mit javítani, illetve - ahogy azt nemrég megjelent cikkünkben is taglaltuk - egyelőre az sem tisztázott, hogy ezen rendszerek gyártóit a jövőben hogyan fogja majd terhelni a felelősség, ha bekövetkezik a baj.