Ismét hatalmas Volkswagen a láthatáron

2019.04.03. 06:09

A munkaneve I.D. Roomzz, és a Volkswagen új villanyautó-családjának legnagyobb tagja lesz. Úgy tudjuk, egyelőre tanulmányautóként mutatják be Sanghajban, de 2021-re gyártásba kerül, ha minden igaz.

A polgári terepjáró akkora divat mostanság, hogy bár minden logikának ellentmond, hiszen a nagy homlokfelület nagyszerűen alkalmas a hatótáv csökkentésére, villanyautóból is születnek ilyenek. Nem is kevés: az Audi E-tron és a Mercedes EQC is ilyen, a BMW is egy elektromos X3-as bemutatását tervezi, és a Tesla kínálat felét is ilyenek teszik majd ki, ha megjön a végleges Model Y. A VW sem maradhat le: a nagyjából T-Roc méretű I.D. Crozz mellett egy másik villanyos SUV is készül náluk, amelyet az idén mutatnak meg először.

Az I.D. Roomzz néven emlegetett autó műszaki értelemben szabványos megoldásokra épül, ahogy minden I.D. modell. Az alapja az MEB platform lesz, persze egy nyújtott és szélesített változat, hisz majdnem akkora autóról beszélyünk, mint az Atlas vagy a Touareg. A formaterven is felfedezhetők az I.D. tanulmányok számára rendszeresített egységes formai jegyek: az egészen zárt C alakú LED keret, ami itt egészen összeolvad a hűtőrácsot helyettesítő, az orr-rész teljes szélességében húzódó világító csíkokkal.

Tulajdonképp a VW számára ez lehet az egyik kulcsmodell az I.D. sorozat sikere szempontjából, hiszen az SUV-fazonú modelleket lehet manapság a legjobb haszonnal értékesíteni szinte mindenütt a világon, márpedig a gyártók először a legdrágább villanyautókon tudnak majd némi hasznot fogni.