Budapesten is lehet Formula-E futam

2019.05.02. 06:49

Az érintettekben van hajlam, a szervezkedés is elkezdődött, az ismert infók szerint nem nagyon van akadálya, hogy pár éven belül magyar futama is legyen a világ első, villanyos formulaautók számára szervezett világszériájának, a Formula-E-nek.

Forma E-futam Párizsban.
Forma E-futam Párizsban.

Egy ideje már hallani olyan hangokat, hogy a hagyományosan május 1-jén rendezett budapesti autós parádé, a Nagy Futam idővel kinőheti magát és a mostani bohóckodás helyett igazi, városi autóverseny lehet belőle. Mondjuk egy eprix, azaz egy Formula-E-s nagydíj. A napokban aztán hirtelen nagy előrelépés híre szaladt végig a médián. Egyrészt Alejandro Agag, a Formula-E alapítója és tulajdonosa is megszólalt az ügyben és elmondta, hogy nem csak szándék van, konkrét tárgyalások történtek már egy budapesti futamról.

Életkép a tavalyi Nagy Futamról. DTM-autó égeti a gumit a belvárosban
Életkép a tavalyi Nagy Futamról. DTM-autó égeti a gumit a belvárosban

A Formula-E ugye arról is híres, hogy szinte csak városokban, utcai pályákon zajlik. Na meg arról is, hogy egy versenyt általában lezavarnak egy nap alatt időmérővel, futammal együtt, azaz nem blokkolják sokáig a közlekedést. Ebből a szempontból tökéletes lenne Budapest május 1-jéken.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke, Oláh Gyárfás is megszólalt az ügyben. Azt mondja, évek óta dolgoznak azon, hogy Magyarországra hozzák a sorozatot. Oláh a napokban épp az FIA éves sportkonferenciáján van, ahol elmondása szerint megpróbál Jean Todttal, az FIA elnökével is egyeztetni a Forma-E versenynaptárjába kerülés feltételeiről.