Búcsúzik a Citroën népszerű egyterűje

2019.05.03. 16:19

Az idén még lehet ötajtós C4 Spacetourert kapni, de már csak készletről, a gyártás ugyanis már április végével leállt. A hétüléses C4 Grand Spacetourer egyelőre tovább készül.

c4 spacetourer

Bár úgy tűnt, a Citroën egyterűi kifejezetten népszerűek, a C4 alapú modelleket is elérte a kategória összeomlása. Tavaly 99-ről 75 ezerre csökkent a típus eladása, annak ellenére, hogy felújításon is átesett. A 2018 elejétől Picasso helyett Spacetourer néven forgalmazott modellek közül az ötszemélyes, rövidebbik kivitel gyártását szüntették meg, a hivatalos indoklás az, hogy a C5 Aircross mellett az ötajtós egyterű feleslegessé vált. A hétüléses Grand Spacetourert egyelőre tovább gyártják, ami érthető: a legtöbb piacon négy-ötszörös mennyiség fogyott ebből a változatból a másikhoz képest.

A kisebb egyterűek piacáról gyorsan hátrálnak kifelé a gyártók. Korábban a Ford B-Max és C-Max típusai tűntek el a kínálatból, de a Toyota sem kínálja tovább a Versót, és a Kia sem a Venga típust. Mindez a kereslet csökkenésének köszönhető, amely annak ellenére is jelentkezett szinte minden ilyen típusnál, hogy a vetélytársak száma időközben csökkent.