2019.05.17. 15:23

Az újdonság neve Bolt Nano, elektromos, és egymás mögött szállíthat két embert. Ha minden a tervek szerint halad, jövőre már gyárthatják is. 

boltnano

Az ötlet maga nem új: Usain Bolt vállalkozásának autója koncepciójában nagyon hasonlít a Renault Twizyre, bár talán valamivel csinosabb, és teljesen zárt. A mögötte álló koncepció az, ami nem egészen megszokott: a Bolt Nanót kifejezetten bérjárműnek szánják, rövid, döntően városi utakra, 3 és 25 km közti távokra.

Az autómegosztó szolgáltatók 999 dollárért rendelhetik meg a Nano egy-egy példányát, a teljes vételár pedig 9999 dollártól indul majd. A tervek szerint a szolgáltatók felesben osztozhatnak Bolt cégével a bevételen, mivel a bérletet bonyolító mobiltelefonos applikációt is ez utóbbi biztosítja a jármű mellett.

Egy ilyen kétszemélyes járművet egy dollár (kb. 291 Ft) alapdíjért, és 15 cent (kb. 44 Ft) percdíjért lehetne használatba venni. Az egyik lényeges eltérés a többi hasonló szolgáltatáshoz képest, hogy a Bolt Nano cserélhető akkumulátorokkal üzemel, így nem az autót kell rendszeresen a töltőhöz hordani, hanem a csereakkukkal kell végigjárni a városszerte várakozó autókat.

A Bolt Mobility ugyan Floridában működik, de azt tervezik, hogy az elsők közt Párizsban vezetnék be a szolgáltatást, ehhez keresnek most helyi partnereket.