Békülőben a Renault és a Nissan?

2019.06.21. 14:25

Carlos Ghosn letartóztatása óta tulajdonképpen nem legitim a Nissan vezetése, és ezen csak a részvényesek közgyűlése változtathat, amelyet június 25-én tartanak. A Renault, a Nissan legnagyobb részvényese pedig mindeddig ellenezte, amit a Nissan vezére tervezett.

nissanlogo

Hiroto Saikawa, a Nissan jelenlegi vezérigazgatója úgy gondolta, független igazgatókkal töltené fel a Nissan döntéshozói teendőit ellátó új bizottságokat, és ebben a struktúrában a részvények több mint 43%-át birtokló Renault-t alig képviselte volna valaki. Ezt viszont a Renault vezetősége – különösen Jean-Dominique Senard elnök és Thierry Bollore vezérigazgató – érthető módon nem tartotta elfogadhatónak, így jelezték, hogy a javaslatot a Nissan közelgő közgyűlésén, ahol egyértelműen az övék lesz a döntő szó, nem támogatják majd.

Ebbe a feszült helyzetbe hozott enyhülést a Nissan azzal, hogy beleegyezett: mind Senard, mind Bollore helyet kap egy-egy bizottságban. Senard az úgynevezett jelölőbizottság alelnöke lesz, Bollore pedig a felügyelőbizottság egyik tagja, így mindketten képviselhetik a Renault érdekeit a japán gyártón belül.

A részleteket egyelőre csak nem hivatalos forrásokból ismerjük, a Renault csupán annyit jelzett, hogy elégedett a megállapodással. „Az elért megállapodás a Renault jelenlétéről a Nissan vezetésében megerősíti, hogy a párbeszéd és kölcsönös tisztelet szelleme jelen van a két cég szövetségében.” - szól a hivatalos közlemény.

Nem hivatalosan azt is tudni lehet, hogy Bollore bizottsági tagsága nem teljes értékű: egyes vitás ügyekbe állítólag korlátozza a beleszólását a megállapodás. Ez annak tulajdonítható, hogy ő és Saikawa vezérigazgató állítólag csúnyán összevesztek a tárgyalások során.

Egyelőre nem látszik pontosan, hogy a végső vezetési struktúrában milyen súllyal számít majd a Renault vezetésének akarata. Ám az valószínű, hogy jóval kevésbé, mint korábban, amikor még Carlos Ghosn volt az elnök, és az igazgatótanács lényegében az ő döntéseit követte, a Renaultnál és a Nissannál egyaránt.