Hatvanezer GLK-t hív vissza a Daimler

2019.06.23. 15:18

Hatvanezer dízel autóját kell visszahívnia azonnali hatállyal a Mercedesnek. Konkrétan GLK 220-asokat kell a szervizekbe hívnia átalakításra a vállalatnak, illetve anyacégének, a Daimlernek a német Bild am Sonntag lap értesülése szerint.

brteb

A német szövetségi gépjármű-felügyelet, a Kraftfahrtbundesamt (KBA) még két éve meg nem engedett szoftveres kikapcsoló funkciót azonosított be az Euro 5-ös besorolású OM 651 dízelmotormodellek emissziós értékeket szabályozó rendszerében. A Daimler közölte, hogy a kifogásolt szoftveres funkciót nem tartja szabályellenesnek, ezért fellebbezéssel él a minisztérium visszahívási rendelkezésével szemben. A KBA által megkövetelt szoftveres átalakítást azonban a Daimler mindettől függetlenül végrehajtja. Ennek része a hatvanezer GLK 220-as visszahívása is, ami konkrétan 2012 és 2015 között gyártott példányokat érint. 

A KBA által kifogásolt szoftveres funkció állítólag késlelteti a motor hűtőrendszerében az üzemi hőmérséklet elérését, és ezáltal a szabványos mérési eljárás során a megkövetelt határérték alatt tartja a motor nitrogén-oxid-kibocsátását. Nem újdonság ennek a híre, egy ideje már nyomoz a KBA a Daimler dízeleinél ezügyben.