Elárverezik az afrikai kis diktátor nagyon drága sportautóit

2019.06.29. 09:49

Az elmúlt évek csúcssportautó-gyártásának legritkább autóit lehet megvenni szeptemberben egy svájci árverésen. Az autók diktátori előélettel terheltek, de legalább kevés bennük a kilométer és jó helyre megy majd az áruk. 

Kevés vezetői által szétlopottabb ország létezik a bolygón Egyenlítői-Guineánál. A Magyarországnál háromszor kisebb, olajban gazdag országot 1979 óta az a Teodoro Obiang Nguema Mbagoso vezeti, aki saját nagybátyját ölette meg anno a hatalomért. Ennek a történetnek most nem ő, hanem fia, Teodoro Nguema Obiang Mangue (becenevén Teodorín) a főszereplője, aki egyrészt az ország alelnöke, másrészt annak javainak legnagyobb pazarlója. 

A diktátorcsalád felfoghatatlan mennyiségű pénzt öl extrémdrága sportautókba (és akkor még a világ minden részén lévő ingatlanjaikról és Michael Jackson-mániájukról nem is beszéltünk). Autóik egy részét sokáig Európában lakatták, aztán előbb a diktátorpapától foglaltak le egy Ferrari Enzóval és Bugatti Veyronnal is bíró komoly gyűjteményt a francia hatóságot 2011-ben (bár lényegében már azok is a fiúé voltak), majd öt évvel később így járt Teodorín is Svájcban. Az a lefoglalt gyűjtemény még a papáénál is szerénytelenebb volt, abban is akadt például Veyron, de McLaren P1, Aston Martin One-77, Koenigsegg One:1, Lamborghini Veneno Roadster és Laferrari is, hogy csak a krémjét említsük. Ezek mennek árversére hamarosan. 

A sikkasztás és hűtlen kezelés vádjával lefoglalt autókat a svájci kormány nevében értékesítik egy szeptember 29-ei aukción, majd az ott befolyt teljes összeget Egyenlítői-Guinea szociális programjainak támogatására fordítják. Lesz mire, mert hiába a relatív nagy olajvagyon, az ország egy része nyomorban él. Az érdeklődőknek külön öröm, hogy mivel Teodorínnak is csak egy segge van és korlátozott az ideje, az autók többségében alig van pár kilométer. Összesen huszonöt autóját árverezik majd el a svájciak, több tízmilliárd forintnyi bevétel várható.