Ilyen baleset csak a filmekben van

2019.06.29. 17:02

A kanadai Quebec egy kikötőjében, pontosabban egy onnan távolodó kompon készült ez a videó a héten egy tragikus, sok szempontból mégis szerencsés lakóautó-balesetről. A videót látva hihetetlen, hogy csak a sofőr halt meg, utasa és mindenki más az útjában túlélte. 

Bár még a kanadai sajtó is csak tapogatózik az ügyben, valószínű több tényező szerencsétlen összjátéka kellett a kikötőből kompra repülő lakóautó balesetéhez. A quebec-i kistelepülés, Tadoussac kikötője egy hosszan lejtő út végén van. A Google Street View képen jól lekövethető, hogy a kikötő előtt kilométereken át folyamatosan lejt az út, amit hol sziklák, hol szalagkorlát, hol árok szegélyez, azaz egy nagy lendületben lévő nehéz és eleve nehezen vezethető lakóautónak nem könnyű menekülőutat találni rajta, főleg nem pánikhelyzetben.

 

Szemtanúk arról beszéltek a hatóságoknak, hogy a lakóautó sofőrje már messze a kikötő előtt nyomta a kürtöt, hogy figyelmeztesse az útjában lévő embereket, autósokat. Az nem kérdés, hogy a fékjei nem lassították, bár nehéz elképzelni, hogy a két fékkör és a kézifék is mind elment, de egy túlterhelt és elhanyagolt lakóautónál akár előfordulhat és egyelőre jobb magyarázat nincs. A sofőrt Eric Belec-nek hívták, ő nem élte túl a becsapódást és talán akkor sem lettek volna jobbak az esélyei, ha a komp helyett az óceánba esik. A videót látva inkább az a hihetetlen, hogy utasa életveszélyes sérülésekkel, de túlélte. 

kikötő baleset.png

Az utcanézőt végigléptetve amúgy látszik a kikötőhöz közel, hogy épült oda egy kisebb menekülő rámpa, ami kimondottan az ilyen helyzetekre szolgál (ilyen, amikor életet ment). Több helyen írják, hogy ezen a lejtőn nem ritkák az elmelegedő, elgyengülő fékek, azaz a rámpát rendszeresen igénybe veszik a nagyobb járművek. Hogy Eric miért nem használta, rejtély, de könnyen lehet, hogy ideje sem volt észrevenni vagy ha látta is, már nem tudott ráfordulni. Bár a tempóját elnézve könnyen lehet, hogy ez sem mentette volna meg.