Hallgatott a navira, történelmi hidat rombolt a kamionos Dakotában

2019.07.28. 10:49

Egy észak-dakotai kisváros 113 éves hídját rombolta le egy eltévedt kamionos. Az öreg fémhíd megadta magát a negyven tonna szárazbabnak.

btb

Az észak-dakotai Northwood egy nem különösebben izgalmas gabonatermesztő kisváros az állam keleti végén. Se híres lakója, se látnivalója nem akad. A külterületén, a Goose-folyó fölött 1906-ban épült 17 méter hosszú híd volt az egyetlen, amiért úgy-ahogy számon tartották. Látványosság még az sem volt, viszont 1997 óta rajta volt az USA történelmi helyszíneket gyűjtő listáján, ami olyasmi arrafelé, mint egy UNESCO-tagság, azaz elvben ad némi védelmet az állapotromlás és az átépítés ellen. Az eltévedt kamionosokra nyilván gondoltak.

zrnbrz

Az 58 éves kamionos megúszta a balesetet, a híd és a vontatmány kevésbé. A rendőrségi jelentés szerint 42 tonnát nyomott a szárazbabbal megpakolt félpótkocsi, miközben a híd biztonsággal legfeljebb 14 tonnás járműveket bírt el. Ezt nem vette figyelme se a sofőr, se a navija, amikor utóbbi átküldte a folyó fölött. A híd újjáépítése 800 ezer és egymillió dollár (235-293 millió forint) között lesz majd, ehhez képest örülhet a sofőr, hogy a bírság csak 11 400 dollárról (3,3 millió forint) szólt, a többit valószínű elintézi a cége biztosítója.  

Ahhoz képest, hogy a bolygón mennyi kamion közlekedik folyamatosan és ezekre milyen sok bugos navi jut, meglepően kevés hasonló sztori jön szembe a neten. Mi is csak egy napokra a Merzse-mocsárba ragadt sofőrrel tudunk nevezni a műfajba.