Robbant a villanyautó, kiégett a garázs

2019.07.29. 14:31

Az eddig sem volt titok, hogy a Li-ion akkumulátor randa dolgokra képes, ha zárlatos lesz. Az autóba való méretű cellacsomag pusztító képességeivel azonban eddig kevés alkalommal szembesülhettünk. Most azonban egy szerencsés Monreal-i baleset szemlélteti, hogy mekkora lehet a veszély.

Az eset azért misztikus, mert a tulajdonosa szerint a Kona Electric még csak töltőn sem volt éppen. Minden külső ok nélkül történt meg a robbanás a garázsban – szerencsére nem is volt senki az autó körül. Az okokat még keresik, de a kanadai lapoknak nyilatkozó tűzoltóparancsnok szerint nem volt más látható oka az esetnek, csak az autó. A képeken annyi látszik, hogya garázs tetejének egy része hiányzik, bár hogy ez mennyiben köszönhető a robbanásnak, és mennyiben az azt követő tűznek, azt ennyiből képtelenség megítélni.

Lényeges, hogy eddig a Hyundai villanyautójával nem történtek hasonló esetek, így az is lehetséges, hogy egyedi hiba, vagy fel nem fedezett sérülés okozta a március óta használt autó robbanását. Ám az egyre világosabban kirajzolódik a villanyautók terjedésének kezdete óta, hogy az elektromos hajtáslánc, különösen az akkumulátor-csomag biztonságán még akad fejleszteni való.