Konnektorbedugó robot segítheti a villanyautó-töltést

2019.08.02. 06:12

A villanyautó-töltési folyamat teljes automatizálása a célja annak az új projektnek, amelyet két kaliforniai cég, a Stable és az Electrify America indított el. A terv része annak a törekvésnek, hogy az autók működtetéséhez ne legyen szükség emberi beavatkozásra.

Jelenleg még nincs sok jelentősége, hogy az ember kézzel dugja-e a töltőkábelt az autó megfelelő nyílásába, hiszen az autó irányítását amúgy is ember végzi. Ám a Stable és az Electrify America azonban már az önvezető járművek korszakát készíti elő: az önvezető autók töltése ugyanis felveti a kérdést, hogy ki csatlakoztat majd.

Az új projekt erre a célra a gyárak robotkarjaihoz hasonló, minden irányban mozgatható töltőfejeket rendszeresítene, amely a rászerelt kamera segítségével megkeresi a töltőnyílást, és automatikusan csatlakozik hozzá. A Stable, amelynek a robotika a fő területe, a műszaki megoldásokat adja, míg az Electrify America, a Volkswagen csoport villanyautó-töltőket üzemeltető amerikai cége a tesztelés helyszínét és az üzemeltetés feltételeit biztosítja majd.

A két cég egyelőre egyetlen töltőállomáson tervezi felszerelni a rendszer prototípusát, így a tesztek 2020 első felében elkezdődhetnek, bár azt megjósolni sem könnyű, hogy az automata töltőrendszerből mikorra lehet szélesebb körű terjesztésre is alkalmas megoldás.