Ilyen páncélosokat vehetünk a törököktől

2019.09.03. 14:28

A Népszava szúrta ki, hogy a török médiában végigment a híre: Magyarország taktikai páncélozott járműveket venne Törökországtól. Konkrétan Ejder Yalcin 4x4-eseket. Ha összejön az üzlet, mi lehetünk az első uniós vásárlói a Nurol Makina páncélosainak. 

Török páncélosról utoljára akkor írtunk, amikor megmutatták a full villanyos hajtású Akrep II-est. Azt az Otokar gyártja, az Ejder Yalcin 4x4-est viszont a Nurol Makina, és távolról sem elektromos: egy háromszáz lóerős dízeles hajtja a páncélozás mértékétől függően 12-14 tonnáját. A kerekei golyóállóak, alsó páncélozása aknaálló, SARP stabilizált lövegtornyában pedig egy 12,7 milliméteres géppuskát vagy egy 40 milliméteres gránátvetőt tud magával vinni.

Az 5,3 méter hosszú, 2,3 méter magas páncélosba egyszerre legfeljebb tizenegy ember fér, de ez nyilván attól függ leginkább, minek van konfigurálva. A csapatszállítás mellett használható taktikai lövedékek szállítására, de akár indítására is légvédelmi járműként; lehet belőle vegyi, biológiai, és nukleáris felderítő jármű, illetve aknakereső és -megsemmisítő. A gyártója határvadász feladatokra is nagyon ajánlja, Magyarország alighanem erre használná.

A török sajtó már korábban is hírezett egy esetleges magyar bevásárlásról, amiből aztán nem lett üzlet, így még korai lenne a mostani híreket biztosra venni. Valami alapja viszont lehet a török pletykáknak, főleg azután, hogy a miniszterelnök többször hangoztatta már, hogy Magyarország hadiipari együttműködést igyekszik kialakítani Törökországgal. A Honvédelmi Minisztériumnál egyelőre nagy a csönd az ügyben, mintha nem a mi adónkból menne egy ilyen üzlet a Blikk legalábbis hiába kérdezte őket. Így egyelőre nemhogy a beszerzési ár vagy a darabszám, még a beszerzési szándék sincs hivatalosan megerősítve.