Elektromos G osztályt ígér a Mercedes

2019.11.08. 10:53

A Mercedes G osztály a nemrég végrehajtott alapos felújítás ellenére is az egyik legpazarlóbb és legdrágább jármű a luxusautók között. Ám úgy néz ki, olyan szorosan összenőtt a márkával, hogy a Daimler első embere szerint ez lenne az utolsó modell, amelyet gyártásban tartanának.

A jelenleg használt nagy benzin- és dízelmotorokkal persze egyre nehezebb lesz eladni a G osztályt is, de Ola Kallenius vezérigazgató szerint már dolgoznak egy elektromos változaton, amely erre a problémára is megoldást jelenthet.

Az ár itt aligha lesz érdekes kérdés: a G osztály már így is a legdrágábbak közé tartozik a terepjárók között, az elektromos hajtáslánc felára arányaiban nem változtatna sokat a vételáron. Érdekesebb kérdés, hogy a G osztály mennyire lehet hatékony elektromos autó.

Erre nagyjából lehet is tudni a választ: nem nagyon.  Az osztrák Kreisel Electric készített ilyen átépítést, 483 lóerős hajtással, és 80 kWh-nyi akkumulátorral. A nagy homlokfelület és a téglaforma tekintélyes légellenállása itt viszonylag kis hatótávban mutatkozik meg: az autó 300 km-t megy el egy töltéssel, míg mondjuk egy Tesla Model 3 csúcsváltozata valamivel kisebb akkumulátorral és hasonló teljesítményű hajtásrendszerrel több mint 500-at.

Ám úgy néz ki, ez nemigen fogja megakadályozni, hogy a Mercedes kiszolgálja a vásárlók igényeit: a G osztály a villanyautó-korszakban is tovább élhet.