Neuron EV: újabb elektromos teherautó koncepciók a semmiből

2019.11.09. 18:10

Szinte minden nap kapunk egy újabb Tesla kihívót aki megpróbálja meglovagolni az elektromos autó gyár sikerét. Mindenki gyorsabb sportautót vagy nagyobb hatótávú népautót akar építeni, de nagy részük hamar bedől - a Teslának is évekbe telt mire elkezdett nyereséget termelni. Most egy 2017-ben indult vállalkozás, a Neuron EV próbál sikereket elérni a piacon az amerikai gyártóval szemben, viszont érdekes, hogy ők inkább teherszállítás oldalról támadnak. A még meg sem született Tesla pickup és Semi nyergesvontató kap ellenfelet.

Bár semmilyen technikai adatot nem közölt a Neuron Ev azon felül, hogy minden járművük elektromos lesz, és ők lesznek a világ első elektromos haszongépjármű gyártói. Két modellt mutattak be nemrég Kínában a Nemzetközi Import Expón, egy pickupot (T/One) és egy nyergesvontatót (Torq).

Mindkét modell érdekessége, hogy moduláris platformra építik őket, így mindkét esetben könnyű variálni a fülkét és a felszereltséget. Lehet a T/One rövid kabinos hosszú platóval, vagy akár ötszemélyes kis platóval, de a Torq-n sem mindegy, hogy mennyi pihenőhely marad a sofőrnek. Megrendelés alapján lehet majd összelegózni a járműveket és nem fog jelentős plusz gyártási költséget jelenteni. Ugyanilyen érdekes részlet a középre ültetett sofőr ülés. A gyártó célja az lenne, hogy mindent könnyen be lehessen látni a kabinból és semmi ne zavarja a sofőrt. 

Hogy a koncepcióból mikor, vagy hogy egyáltalán mennyire lesz valóság az kérdéses. De elég sok jó ötlet és innováció van a Neuron EV kezében, úgyhogy ha talál partnereket, esetleg beolvad egy nagyobb márkába, akkor akár gyártásba is kerülhet a T/One vagy a Torq.