Veszélyes a Tesla Cybertruck?

2019.12.20. 11:33

Az Automobilwoche nevű német lap által idézett szakértő véleménye szerint a Tesla Cybertruck komoly módosítások után kerülhetne csak forgalomba, ha a biztonság bármilyen is szempont.

A lap Stefan Teller TÜV-szakértőt idézi, aki szerint a jelenlegi felépítés nem csak a külvilágra veszélyes, de azokra is, akik egy ilyen autóba beülnének. A legnagyobb baj a 3 mm-es rozsdamentes acéllemezből álló, szögletes-éles karosszéria: ez egyszerűen túl merev, ütközéskor alig deformálódna, így akkora lassulásnak tenné ki az utasokat, ami akár halálos belső sérülésekhez is vezethet.

Emellett, ahogy korábban az ANCAP szakértője is rávilágított, gyalogos-gázolásnál is probléma, ha az autó orra és lökhárítója nem képes deformációval elnyelni az ütközési energia nagy részét. Teller szerint mindezek miatt jelen formájában a Cybertruck Németországban biztosan nem kaphatna típusengedélyt, de valószínűleg igaz ez más európai országokra is.

A Tesla Cybertruck-ot november második felében mutatták be, és reklámfogásnak nyilvánvalóan óriási: az elmúlt szűk egy hónapban tele van a vele kapcsolatos mémekkel az internet. Ugyanakkor, ahogy a Teslánál megszokott, ez csupán egy prototípus, amely a szériagyártmánnyá fejlesztés korai szakaszánál jár – egyáltalán nem kizárt, hogy még sokat változik a következő két év során, akár a fent leírt biztonsági szempontok alapján is.