2020.01.15. 15:53

Hamarosan nem csak az utasaikhoz, de akár a járókelőkhöz is beszélni fognak a Teslák, erről árulkodik Elon Musk napokban közzétett rövid videója, melynek kapcsán az Electrek közölt részletes cikket.

A Tesla egyre szélesebb körben ruházza fel mesterséges intelligenciával a típusait. A technológiával kapcsolatos elsődleges cél a teljes önvezetési funkció kialakítása, azonban az addig vezető után is számos újdonsággal rukkolnak elő. Pár hónapja az ablaktörlőrendszer kapott szoftverfrissítést, most pedig úgy tűnik, az autóik képesek lesznek beszélni.

A cég már régóta dolgozik olyan chipen, amely új szintre emeli a hangvezérlést. A megoldással nem csupán a különböző funkciók működtetése válik lehetségessé, de akár beszélgetést is folytathatunk majd az autóval. Sőt, a fejlesztők még ennél is tovább mentek: ha akarjuk, a Tesla a gyalogosokat is képes lesz majd megszólítani.

model-3-noise-maker-1

A videóban szereplő Model 3 valószínűleg egyedi példány, amely az első lökhárítóba épített hangszórókon át beszél. A rendszer beépítésével az Amerikában megjelenő, úgynevezett csendes autó szabálytelébe akartak menni a fejlesztők. Az új előírás az elektromos és hibrid autókra vonatkozik, mert ezek alacsonyabb sebességnél túl csendesnek, így potenciális veszélyforrást jelentenek a gyerekekre és a figyelmetlen gyalogosokra, illetve a látási problémákkal küzdőkre. A Model 3 olyan frissítést kapott, mellyel 30 km/h sebesség alatt hangjelzéssel figyelmezteti a gyalogosokat a közeledésére. 

Elon Musk elmondása szerint az új funkciót a már meglévő Sentry-móddal is összekapcsolják. Ebben a részleges önvezető funkció használatakor nemcsak a környezeti eseményeket rögzítheti az autó a külső kamerák segítségével, de akkor is fontos szerepet játszik majd, ha valaki meg akarja rongálni, esetleg fel akarja törni a Teslát. A beszélő változatok az illetéktelenekkel is elbeszélgetnek, aminek visszatartó ereje lehet. A cég egyelőre nem jelentette be, hogy mikor jelenik meg szériagyártású autóiban a kiterjesztett beszédfunkció.