Összeolvadhat a Volvo és a Geely Auto

2020.02.10. 14:37

Átszervezi autóipari birodalmát Li Shufu, a Geely Holing elnöke. A kínai üzletember egyetlen céget tervez létrehozni a Geely és a Volvo Cars vállalatokból, amely a Volvo, a Geely, a Lynk & Co és a Polestar márkákat birtokolná.

A hivatalos közlemény szerint így az eddigieknél hatékonyabban használhatnák ki a vállalaton belüli együttműködési lehetőségeket, de az egyelőre nem világos, hogy ez milyen változásokat hozhat a két cég működésében. A műszaki fejlesztések zöme eddig is Göreborgban zajlott, bár például a CMA platform fejlesztését hivatalosan már a Geely pénzéből végezték, és mindkét gyártó alkalmazza saját modelljeiben.

Korábban arról is szó volt, hogy egy másik különálló cégbe szerveznék a Geely érdekeltségébe tartozó vállalatok benzinmotor-fejlesztéseit is. Ez szintén azt jelzi, hogy a cégvezetés igyekszik egyszerűbben kezelhető formába hozni az autóipari érdekeltségeit. 2018-ban arról is szó volt, hogy a Volvo Cars-t tőzsdére vinnék, de akkor elhalasztották ezt a lépést a kedvezőtlen piaci folyamatokra hivatkozva. Ám egyáltalán nem lenne meglepő, ha az összevont Geely-Volvo létrehozása egy újabb tőzsdei bevezetési terv része lenne.