Kémfotókon az új Dacia Logan

2020.02.13. 12:20

A Dacia két fontos modelljének leváltására készül: a Sandero mellett a Logan is a második generációváltás előtt áll. A kémfotók tanúsága szerint a Logan esetében az autó karaktere is megváltozik: a harmadik generáció prototípusán az eddigieknél sokkal lendületesebb tetővonal figyelhető meg.

Az íveltebb tető, amely csaknem az autó végéig ér, önmagában is elég lenne, hogy változtasson a Logan karakterén, de a képek alapján úgy tűnik, a karosszéria összességében is lágyabb formákból áll majd, mint a jelenlegi modell.

Műszaki szempontból nem várható nagy meglepetés: a Renault-Nissan szabvány kisautó-alapját, a CMF-B platformot alkalmazzák itt is, és a motorválaszték terén sem hagynak jelentős mozgásteret a szigorú szén-dioxid-kibocsátási szabályok az EU területén: nemigen alkalmazhatnak régebbi motorokat a Daciánál sem, ha nem akarnak vagyonokat kifizetni büntetésben.

Úgy tudjuk, a Logan alapváltozatai azért megkapják az ezres háromhengeres 65 és 75 lóerős turbó nélküli változatait, emellett lesz turbós ezres 100 és 1,3 literes 130 lóerővel. Egyelőre maradnak a dízelváltozatok is, a gyengébb 85, az erősebb 115 lovas lesz.

Az új Logan várhatóan drágább lesz, mint a jelenlegi, de ezzel párhuzamosan valamivel tágasabb is, és talán anyaghasználatában is igényesebb. A Logant várhatóan a Sandero utódjával együtt mutatja be a Dacia, talán már az októberi Párizsi Autószalonon, bár valószínű, hogy a piaci bevezetés már 2021 elejére csúszik át.