Hamarosan érkezik az elektromos Dacia

2020.02.15. 11:58

A Renault 2019-es pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy a Dacia következő modelljei között biztosan lesz egy elektromos. Egy ideje már hallani a hibrid változat fejlesztéséről, amire nagy szüksége van a román gyártónak, hacsak nem akar több millió eurós bírságot fizetni. Egy EU-s szabályozás szerint a gyártók modelljeinek átlag károsanyag-kibocsátása nem haladhat meg egy adott értéket. Ehhez ma elengedhetetlen egy elektromos vagy legalább néhány hibrid modell, viszont a Dacianak eddig ilyen modellje nem volt, majd most.

A Renault jelentésében Dacia Urban néven jelent meg egy ismeretlen modell, ráadásul a közeli jövőképről is közölt egy képet a francia gyártó, amiben szerepel ez a név. Nagyobb külföldi lapok már elkezdték a spekulációt, hogy vajon melyik Renault modell alapjaira épül majd a román villanyautó. Az egyik tipp, hogy a Zoet fogják átalakítani és elektromos autós mércével olcsón árulni, mivel az anyavállalat károsanyag kibocsátását is egyelőre csak ez a modell húzza lefele - bár ezen a hamarosan megjelenő E-tech rendszeres autók segítenek majd.

A másik tipp, hogy a Renault kínai piacra szánt városi crossoverének, a City K-ZE-nek alapjait kapja meg a Dacia. Egy ideje szó van arról, hogy Európába is bevezetik a modellt, de alacsony ára miatt könnyedén lehet, hogy a Dacia kínálatába kerül majd egy másik emblémával, esetleg teljesen más karosszériával. Magától az autótól nem kell hanyatt esni, egy 44 lóerős villanymotor hajtja és egy töltéssel 250 kilométert képes megtenni (optimista NEDC szabvány szerint). Városi kisautónak tervezték, akár autómegosztó szolgáltatásokhoz, oda pedig ezek a számok meg kell hogy feleljenek, a 104 km/órás végsebességért sem fog senki panaszkodni.

Ugyanazon a képen, ahol felbukkan a Dacia Urban, van egy letakart Renault Twingo Z.E., szintén a tisztán elektromos sávban. A harmadik, egyben a leggyengébb spekuláció alapján ennek a modellnek az alapjaira építik majd a Dacia elektromos modelljét. Ebben az esetben a hajtás ugyanúgy a Smarttól jönne, vélhetően egy legalább olyan kicsi autóban. Bárhogy is lesz, a márkának nagyon kell egy elektromos vagy legalább egy hibrid modell. Azt ígérték, hogy várhatóan 2021-ben bemutatják az első ilyen típust, legrosszabb esetben csak 2022 elején.