A porszívómágnás megcsinálta a lélegeztetőgépet, amit az autógyáraknak még nem sikerült

2020.03.30. 13:14

A drága háztartási gépeiről ismert brit cégnek állítólag csupán tíz napba telt megtervezni a tömeggyártásra alkalmas lélegeztetőgépet. A CoVent-en látszik az egyszerűsített kivitel, de állítólag tudja, amit kell, és ami a legfontosabb, gyorsan tömeggyártásba küldhető.

Dyson-CoVent-ventilator

Nagy-Britanniában kérték először az ipar segítségét egy gyorsan, nagy mennyiségben előállítható lélegeztetőgép előállításában. Az autóipar szereplői is dolgoznak a projekten, de elsőként a Dyson mutatta meg a kész terméket. A megoldásokon, az egyszerű, ipari kivitelű házon, az érintőkapcsolókon és a primitív, LED-es kijelzésen látszik, hogy a létező legegyszerűbb megoldásokra törekedtek a tervezésnél, de ezzel együtt teljesen funkcionálisnak tűnik a Dyson gépe.

Állítólag már meg is kapták a megrendelést: a brit egészségügyet működtető szervezet, a National Health Service 10 ezer példányt rendelt. Állítólag a gyártás is elindulhat heteken belül, az azóta leállított villanyautó-projekthez vásárolt Hullavington repülőtér hangárjaiban alakítják ki az ideiglenes gyártósorokat.

Nagy-Britanniában több nagy cég is dolgozik ugyanennek a problémának a megoldásán: a cél legalább 20 ezer lélegeztetőgép előállítása a lehető legrövidebb idő alatt, így valószínű, hogy párhuzamosan a Dyson szükség-üzemével, másutt is készül majd hasonló, egyszerűsített orvosi lélegeztető készülék.