Gyengén szerepelt a Mercedes CLA a jávorszarvas-teszten

2020.04.04. 18:45

Egy autónak nem nagy érdem, ha átmegy a Jávorszarvas-teszten, ellenben ha elbukik, az csúnya visszhangot kelt. A legfrissebb tesztekben most a Mercedes CLA-nak nem sikerült a 68 km/órás teszten az úton maradnia. Nem először gyűlik meg a bajuk ezzel a teszttel, úgy tűnik szinte örök démonuk marad. Legcsúnyább bukások az volt, amikor az első generációs A-osztály fejre állt - amit persze később egy kis szélesítéssel és biztonsági elektronikákkal orvosoltak. Ezek után jóval modernebb Mercedes is küzdött már a pályán, bár szerencsére több borulás már nem volt.

P1222816

Az autó nem lesz feltétlen instabil, inkább nem tudja rendesen megfogni az utat. Az első kormányelrántást még jól kezelte, amikor azt egyenesbe kellett volna korrigálni, az autó orra ment tovább arra amerre a lendület vitte. Nagyobb sebességnél (73 km/ó) az egyik tesztben sikerült az első manőver, ott viszont már a sávba való visszatérésnél esett le az autó az útról. A tesztelt példány egyébként egy összkerékhajtásos CLA 200 kivitel volt, 1,3 literes turbós benzinmotorral.

A Jávorszarvas-teszt nem egy könnyű egy autónak sem. Volt rá pár példa, amikor az autó felborult, sok esetben kicsúszott, vagy két kerékre állt, rosszabb esetekben - a Jeep Grand Cherokee - olyat terhelt egy kerékre, hogy azon szétszakadt az abroncs. Ezzel szemben viszont rengeteg - akár nem prémium kategóriás - autó átmegy ezen a teszten.