Ez lehet az eddigi legnyomasztóbb villanyautó

2020.04.20. 17:22

Az utóbbi években nem volt hiány villanyautó-gyártókból, de olyan nemigen akadt, amely ennyire ellenszenvesen mert volna indítani, mint a New Jersey-i székhelyű Triton Solar.

Pedig az ötletük nem túl eredeti: terveztek egy nagy SUV-t, olyat, amilyenekből manapság a GM, a Ford és az FCA, azaz teljes Detroit is él, erősen túlméretezett elektromos hajtással, amely minden ma kapható elektromos modellnél többet ígér, minden szempontból. A 18 hónap alatt összehozott tervekben 200 kWh-s akkumulátor szerepel, és kerekenként egy villanymotor, összesen 1500 lóerő csúcsteljesítménnyel. Az állításuk pedig az, hogy a téglaforma ellenére ez a készség 2,9 másodperc alatt gyorsulna 96 km/h-ra, akár 1126 km-t is megtehetne egy töltéssel, és közel hét tonnát vontathatna.

Sajnos azt nem közölték, hogy maga a jármű mennyit nyomna, de már a méretei alapján is igazi hegyomlásról van szó: a hossza 5,69 méter, a szélessége 2,05 méter, a magassága pedig 1,88 méter. Ezért az óriásért persze sokkal többet kérnének, mint egy szokványos nagy SUV-ért: 140 ezer dollár körül lenne az ára, ha tényleg megindul a gyártás.

Amitől a sztori valójában érdekes, az az, hogy a Triton Solar már most egész szép összeget fogad el azoktól, akik foglalóznának egy-egy ilyen, igazán fantáziadúsan Model H-nak nevezett, nyolcszemélyes szörnyeteget: 5000 dollárt, azaz az aktuális árfolyamon bő 1,6 millió forintot.