Ez volna az új Kia Rio

2020.05.26. 16:25

A közel négy éves Rio most esik át a menetrendszerű modellfrissítésen, amiből ezúttal a külső változtatások tűnnek a legkevésbé jelentősnek. Pedig ezek is észrevehetők: elsősorban a lökhárítók új kialakítása feltűnő, az eddigieknél hangsúlyosabb nyílásokkal és lámpafészkekkel.

Ugyanakkor a Kia számára nyilván fontosabb az új motorválaszték, amelyből nyomtalanul eltűnt az 1,4 literes dízelmotor, viszont a benzinesek között megjelent két 48 voltos enyhe hibrid.

Ezek az ezres turbós háromhengeres T-GDI motor köré épülnek, és ugyanúgy 100 illetve 120 lóerősek, mint a turbómotor magában volt eddig. A különbség egyrészt a nagyobb csúcsnyomaték – a gyengébb változat 172, az erősebb 200 Nm csúcsértéket ad le – másrészt a kedvezőbb fogyasztás. Bár a pontos értékekkel még adós a Kia, azt mondják, az NEDC szerinti szén-dioxid-kibocsátás 8-10%-kal csökken ezekkel a hajtásokkal.

A hibrid EcoDynamics+ változatok további újítása az iMT váltó, ahol a kuplungpedál és a kuplungszerkezet között mechanikus helyett elektronikus a kapcsolat. Erre alighanem az Idle Stop & Go motorleállító rendszer átalakítása miatt van szükség, amely kuplung-kiemelés helyett már fékezéskor képes leállítani a motort, ezzel is növelve az üzemanyag-megtakarítás mértékét.

A hibrid hajtások mellett az olcsóbb változatok továbbra is elérhetők lesznek benzinmotorral: ezekbe az ezres turbómotor 100 lóerős változata, vagye 1,2 literes, 84 lóerős négyhengeres szívómotort építenek, ahogy eddig is.

Természetesen frissítették az autó biztonsági elektronikáját és a fedélzeti számítógép információs funkcióit is – ez utóbbi már 8 hüvelykes kijelzővel is elérhető lesz.

A felújított Rio piaci bevezetését nem sieti el a Kia: az új változat forgalmazását csak az ősszel kezdik meg Európában.