2020.05.28. 10:55

Egyre inkább úgy néz ki, hogy 2021-ben sem tartanak Genfi Autószalont: az idei rendezvény látogatásának megtiltása jókora lyukat ütött a szervező költségvetésén, és ezt a svájci kormány csak bizonyos feltételekkel lenne hajlandó egy 16,8 millió svájci frankos hitellel befoltozni.

genfI autoszalon

Az egyik feltétel, hogy az eddigi szervező, a párizsi székhelyű OICA (az Autógyártók Nemzetközi Szövetsége) bízza meg a helyszínt biztosító Palexpo SA-t a 2021-es kiállítás teljes lebonyolításával, beleértve a koncepció kidolgozását is. Ez az ötlet az eddigi szervezőnek nyilván nem igazán tetszik, hiszen így elveszítenék a kontrollt a kiállítás felett.

Az OICA ezért azt fontolgatja, hogy 2022-ben rendezze a következő szalont, mivel addig az állami hitel nélkül is összeszedhetik a szükséges pénzt. Azt mondják, ebben a kiállítók egy jelentős része is támogatja őket.

A szervezők egyébként nem mulasztották el hangsúlyozni a Genfi Autószalon jelentőségét, azt a tényt, hogy durván 600 ezer látogatót és 10 ezer újságírót vonz a svájci nagyvárosba minden tavasszal. Ez viszont arra utal, hogy nem feltétlenül a halasztás a cél, inkább a kormányzat hitelnyújtási feltételeinek enyhítését próbálják elérni a halasztásra vonatkozó tervek közlésével.