Spanyolország támogatással igyekszik megtartani az autóiparát

2020.06.16. 06:29

A spanyol miniszterelnök 3,75 milliárd euró támogatást ígér az autóiparnak, ami nem csoda: az ország nemzeti össztermékének tizedét adja az iparág, és csak közvetlenül 600 ezer ember él belőle az országban.

nissanspain.png

A támogatás pontos elosztásáról még nem mutattak részletes terveket, de azt tudjuk, hogy az összeg mintegy 70%-át az autóipar szereplőinek juttatná a spanyol kormányzat. A maradék 30% pedig közvetett módon hivatott élénkíteni az iparágat: lesz benne 10 éven felüli autók cseréjét segítő támogatás, de állami flották és tömegközlekedési eszközök tisztábbra cserélésével is segítik majd az autóipart.

Pedro Sanchez miniszerelnök szerint a teljes összegből 1,535 milliárd eurót költenek el 2020-ban, ám egyelőre azt sem tudni, hogy ezt milyen arányban és milyen jogcímeken tervezik elosztani.

Spanyolország viszonylag kiszolgáltatott helyzetben van, hiszen a autógyártási kapacitása teljes egészében külföldi cégek birtokában van. Így jóval kevesebb a kormány mozgástere, ha egy cég úgy dönt, egy ottani üzemét zárná be. A Nissan már be is jelentette, hogy megszünteti barcelonai gyárát, és ezzel kapcsolatban a spanyol kormányzat tiltakozása nem bizonyult hatásosnak.