Kiderült, mi is a Mercedes T osztály

2020.08.18. 17:46

Elsősorban családi járműnek szánja a német autógyártó a kompakt személyszállítót, amelyet a Renault segítségével állítanak elő 2022-re.

tclass

Talán a leginkább testidegen modell a Mercedes választékban a Citan, ami tulajdonképp egy átemblémázott Renault Kangoo. Ebből eddig is létezett személyszállító változat, de ezt sem vette igazán a nevére a Mercedes, legalábbis betűjelzést nem kapott, Combi Van melléknéven forgalmazták. Az utód azonban karakterében is inkább lesz Mercedes, és mint most kiderült, elnevezésében is: T osztály néven mutatják be a személyszállító kivitelt.

Egyelőre egy sziluett-rajzot mutattak az autóról, amely jellegében nem változik sokat: továbbra is magas tető és alacsony övvonal jellemzi, sőt, az sem változik, hogy a franciaországi Maubeuge-ben készül majd, a Kangooval egy gyártósoron. A műszaki alapokat is a Renault-Nissan CMF-C/D platformja adja, amelyet a Renault Mégane-ból ismerhetünk. Ezzel együtt a T osztályról azt mondják, hogy eléggé jellegzetesen Mercedes lesz. Valószínű, hogy ennek érdekében a burkolat és a belső tér több eleme is eltér majd a következő generációs Kangoo megfelelő alkatrészeitől.

A T osztály piaci helyzetével kapcsolatban arra számít a Mercedes, hogy elsősorban magánszemélyek vásárolják majd, szemben a Citannal, amit inkább vállalkozásoknak szánnak. Valószínűleg arra számítanak, hogy azok az egyterű-vásárlók, akik nem terepjáróra váltottak, és tágas járművet keresnek, ennél a kategóriánál kötnek majd ki.

A Kangoo furgon és a Citan gyártása várhatóan már 2021-ben megindulhat, a T osztály viszont csak 2022 első felére készülhet el.