Így fest az első igazi vietnámi luxusautó

2020.09.18. 10:26

Két éve már, hogy az önálló vietnami autógyártás alapjait lefektették: a Vinfast márkát levetett BMW és Opel technikára kezdték felépíteni, de azóta sem rengette meg a világ autóiparát a cég exportja.

Sebaj, talán majd az új, President elnevezésű csúcsmodell, amely meglepő kombinációja a Vinfast már ismert technikájának, és a General Motors faládában rendelhető alkatrészeinek. Lényegében az SA2.0 néven bemutatott BMW X5 alapú SUV nyújtott, elnöki változatáról van szó, amelybe a megszokott kétliteres turbómotor helyett a Chevrolet Silverado 6,2 literes, 420 lóerős V8-as motorja kerül. A végeredmény 5,15 méternyi összkerék-hajtású luxus, 6,8 másodperces gyorsulás százra és közel háromszázas csúcssebesség.

Ám hiába a látványos fekete-arany fényezés, az aranyszínű felnik, és a motorháztető feltűnő domborítása, legtöbbünk számára a Vinfast President csak távoli álomkép maradhat. Egyrészt valamivel drágább lesz, mint egy BMW X5 M, átszámítva úgy ötvenmillió forintot kérnek érte. Ám ha tömegek áldoznának is egy ilyen szép összeget a vietnami különlegességre, összesen 500 példány készül belőle, és az a kellemetlen érzésünk, hogy ezt a mennyiséget egy pillanat alatt felszívja majd azoknak a vietnámi nagykutyáknak a hada, akik hazafiasságukat autóvásárlással is kifejeznék.