Jobb akkumulátort és olcsóbb Teslát ígér Elon Musk

2020.09.23. 12:24

Nagyon nagy várakozások előzték meg az idei Tesla Battery Day-t, amely egy exkluzív, elsősorban befektetőknek szóló szűk körű rendezvény. Elon Musk tett is néhány komolyan hangzó ígéretet, ám úgy néz ki, ezúttal nem volt elég meggyőző.

teslachina

Sokan várták, hogy a Tesla-alapító olyasmit jelent be, amivel megint alapjaiban rengetheti meg a villanyautó-piacot. Egyesek 10 év feletti élettartamú akkumulátort vártak, mások egy konkrét ígéretet az akkumulátorok árcsökkentésének mértékére. Ilyesmit azonban nem ígért Elon Musk, helyette egy új akkumulátor-celláról beszélt, ami úgy három év múlva kerülhet gyártásba, és amivel egy olcsóbb Tesla előállítása válik lehetővé.

Egy olyan, a jelenlegieknél nagyobb méretű akkucelláról, amely ötször több energiát tárol, és hatszoros teljesítmény leadására képes a mostaniakhoz képest, ám ezek az adatok nem jelentenek sokat, ha nem tudjuk, mekkora az új cellaméret. A 16%-os hatótáv-növekedésről szóló ígéret az egyetlen támpont, ami valószínűleg azt jelenti, hogy ennyivel lesz nagyobb a kérdéses cella energiasűrűsége, mint a mostaniaké. Ez a jelenlegi 260 Wh/kg helyett 300-at jelentene, ami Musk korábbi, 400 Wh/kg-os jóslatát sem közelíti meg.

A másik, jelentősnek tűnő ígéret az volt, hogy a kérdéses új akkucella felhasználásával egy 25 ezer dolláros autót terveznek – ez a Model 3 40 ezer dollár körüli alapárát nézve azért nagy lépés lenne – de itt is sok a nyitott kérdés. Egyrészt nem tudni, hogy ebbe mekkora kapacitású akkumulátor kerülhet – a Model 3-as legkisebb, 54 kWh-s akkumulátorának fele is elég lehet mondjuk egy városba szánt modellhez – másrészt ezzel kapcsolatban sem mondott konkrét határidőt, de annyi világos, hogy az új akkucella után érkezhet meg, tehát 2023 előtt biztosan nem.

Talán az ígérteknél is fontosabb, hogy hogyan reagált a részvénypiac a fajsúlyos, egyértelmű bejelentések hiányára. Alig két óra alatt durván 20 milliárd dollárral csökkent a cég értéke: az árfolyam a keddi kereskedést már 5,6%-os mínuszban kezdte, és további 6,9%-ot esett. Az elemzők szerint kevés konkrétum hangzott el a Battery Day előadásain, és az ígéretek nagy része is három év múlva válhat valósággá legkorábban - ezt árazta be így a piac.

Pedig akadt néhány tényleg nagyszabású bemondás is Elon Musktól, például hogy évi 20 millió villanyautó előállítását célozta meg a Tesla. De ez már tényleg olyan meredek túlzás, aminek nincsen sok értelme. A teljes autóipar kapacitása évi 80 millió személyautó, és nincs olyan gyártó, amelynek a termelése érdemben meghaladná az évi 10 milliót. Nem beszélve a Tesláról, amely tavaly 367 500 autót értékesített, azaz még az egymilliós szint elérése is évekbe telhet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.