Repülőrajtot vett az ID3 Norvégiában

2020.09.24. 14:51

Még vége sincs a szeptembernek, máris ezer fölött jár a hónapban az eladott Volkswagen ID3-asok száma Norvégiában. A Polestar 2 is nagyon megy a villanyautós kirakatpiacon, miközben a Tesla sem panaszkodhat.

VW ID 3 08

Időnként érdemes ránézni a norvég újautó-eladási statisztikákra, mert nincs még egy annyira mindentől elrugaszkodott piac a bolygón, mint az övék. Egy külön világ, ami megmutatja, milyen viszonyok alakulnak ki akkor, ha a társadalom nagyon széles rétegeinek van lehetősége nem az alsó polcról új autót venni. Na, meg az általános jóléten felül az sem mindegy, hogy az országban olcsó és tisztán termelt áram jön a töltőkből, és még az állam is erősen a villanyautózás felé tolja a lakosságot, akik így egy ideje már leginkább villanyautókat vesznek. 

Norvég utcakép
Norvég utcakép

Az elmúlt időkben a Tesla volt a sláger Norvégiában. Pár éve még olyan hónap is volt, hogy a Model S vezette az eladásokat, az annál azért olcsóbb Model 3 viszont nemhogy odafért néha az elejébe, de sokáig magasan vert mindent arrafelé. Mostanra viszont kiszélesedett a mezőny, és úgy tűnik, a norvégok visszatalálnak régi nagy kedvencükhöz, a Volkswagenhez ebben az új felállásban is. Az ID3-ból ugyanis szeptember első három hetében 1079 eladást regisztráltak, miközben a második helyre csúszott Model 3-ból csak 719-et.

Legalább ilyen érdekes a hónap eddigi harmadikja is, az ugyanis az Európába éppen csak megérkezett kínai Polestar lett a 2-essel. Ők 621 eladást regisztráltak, amivel rögtön a negyedik helyre tolták a piacon az Audi e-tront (409), az autót, ami idén egyedül tartani tudta a tempót a Model 3-mal.