Hószünet a suliban? Még mit nem!

2020.10.24. 15:55

Nem is olyan régen írtunk a világ legkeményebb buszairól, amelyeket egy ukrán házaspár startupja, a Torsus készít. Praktikus okokból Szlovákiában hozták létre a céget, hiszen uniós tagállamból egyszerűbb az értékesítés. Járműveik lényege, hogy MAN-alapokra épülve alternatívát kínálnak a nehezen elérhető úti célok megközelítésére. Most bemutattak egy újabb változatot, méghozzá egy iskolabuszt.

Ez az alváltozat az MAN TGM 4x4-es alvázára épülő Praetorianból készült, és mindene megvan, ami a nehéz terepek leküzdéséhez szükséges: összkerékhajtás, emelt hasmagasság, bütykös gumik, egész jó terepszög és alacsony súlypont. De van gallytörő rácsa is, és összességében a megjelenése is elég vagány. Na, de mitől lesz ez iskolabusz?

A különleges sulijáratot úgy alakították ki, hogy 35 gyereknek legyen benne hely. Minden egyes ülést biztonsági övvel és kartámasszal láttak el. Ráadásul az üléskárpitokon matematikai képletek, függvények láthatók – ha valaki otthon nem készült a következő tanítási napra, útközben még gyorsan pótolhatja az elmaradást.

Az extralistán is vannak érdekes tételek, de úgy sejtjük, a hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő vagy éppen a mosógép mind-mind kiszorítanak néhány tanulót, vélhetően jelentősen csökkentik a férőhelyek számát. Az olyan extrák, mint a televízió vagy DVD-lejátszó, akár még a tananyagok elsajátításában is segíthetnek, így hasznosítva az utazás idejét. A kávéfőző viszont inkább az elgyötört pedagógusoknak kedvez. A csúcsfelszereltségű kivitellel akár többnapos osztálykirándulásra is bátran elindulhatunk.

Az iskolabusszá alakított Praetorian alapára valahol 60 millió forint körül mozog, de ha nem akarunk egyik extráról sem lemondani, a duplájánál is többet kell kicsengetni érte. A magyar iskolák többsége így vélhetően nem csupán azért mellőzi majd a beszerzést, mert valójában semmi szüksége nincs ilyen buszra.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.