Már szállítják az amerikai hadsereg új terepjáróit

2020.10.29. 06:03

A szerződést nyáron kötötte meg a GM Defense és az amerikai hadsereg egy új, olcsó katonai jármű gyártásáról, és már el is kezdődhet a típus rendszeresítése.

A General Motors három éve felállított új katonai részlegének ez az első komolyabb megrendelése: 214 millió dollárért vették meg tőlük a 2065 ISV-t, amelyek közül először 649 példányt adnak át, majd a hadsereg ütemezésének megfelelően kisebb tételekben bővül tovább a számuk.

Az ISV kilenc személy számára kínál ülőhelyet egy teljesen nyitott csőkeret alatt. Viszonylag kedvező ára – egy-egy példány alig több, mint százezer dollár – ezen felül annak köszönhető, hogy a minimalista karosszérián kívül szinte mindene a Chevrolet Colorado pickupból származik. A széria alkatrészek aránya állítólag 90% feletti, de ezek mellett is igyekeztek a tervezők készen kapható elemeket felhasználni, a futóműbe például off-road versenyautókhoz tervezett rugóstagok kerültek.

Ennek köszönhetően nem csak a beszerzése, de a fenntartása is viszonylag olcsó lehet a hadsereg számára. A 2,2t tonnás jármű ráadásul a CH-47 Chinook szállító helikopterről is ledobható, így a világ bármely pontján viszonylag egyszerűen bevethető.

Azt nem tudni, hogy később érkeznek-e nagyobb rendelések, akár más országok haderőitől, de nem lennénk meglepve rajta, ha az amerikai haderővel kötött szerződés újabb ügyfeleket hozna a GM Defense számára.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.