Nyüszít, hullámzik a szélben New York óriási hídja

2020.12.03. 10:34

Elképesztő videók keringenek New York város négykilométeres függőhídjáról, a Verrazano-Narrows hídról, konkrétan arról, ahogy a hétfői vihart állja. A hullámzó aszfalt látványa se semmi, de még ijesztőbb az öböl fölött morgó acélszerkezet hangja.

A Verrazano-Narrows híd 1964 óta köti össze Long Islandet a New York legcsendesebb kertvárosainak otthont adó Staten Islanddel. Nevét Giovanni da Verrazzano után kapta, az olasz tengerész után, aki első európaiként hajózott be a New York-öbölbe. Abba az öbölbe, ahova útvonala szerint a Titanic is érkezett volna 1912-ben – ha nem süllyed el, épp a későbbi híd alatti szoroson át ért volna az Újvilágba. A kétszintes acélhíd nagyban kiveszi a részét a délről, New Jersey-ből nap mint nap New Yorkba érkező százezrek ingázásából, ezért is volt nagy hír a városban, hogy a hétfői szélviharban a hatóságok lezárták. A száz kilométer/órás szélben készült felvételeket látva, de méginkább hallva, ez nem volt egy elkerülhető döntés. 

Az ilyen hullámzó hidakat látva nyilván mindenkinek a Tacoma leomlása jut eszébe, de szakértők szerint a Verrazano hullámzása határértéken belül volt, a szerkezet a szélben épp azt tette, amit tennie kellett.

Ha pedig Amerika óriási hídjai és a fura zajok: nemrég írtunk a San Francisco-i Golden Gate-ről, aminek egy komolyabb átalakítás után lett zavaró hangja.