Magyarországon is készülnek elektromos Mercedesek 2021-től

2020.12.14. 11:59

A Mercedes felvázolta, hogy milyen elektromos modellekkel bővíti a kínálatát a következő két év során, és e programban a kecskeméti üzemnek is jutott szerep.

Álcázott gyári fotó a Mercedes EQS prototípusáról
Álcázott gyári fotó a Mercedes EQS prototípusáról

Csupa olyan típusról van szó, amelyekről eddig csupán az említés szintjén hallhattunk, viszont ezek alkotják majd az EQ választék gerincét. Úgy tűnik, a Mercedes egyelőre kitart a korábbi koncepció mellett, és a meglevő típusok gyártósorain készít elektromos autókat, ahogy az EQC esetében is teszi.

Elsőként az EQS érkezik, ezt Németországban, Sindelfingenben gyártják majd. Emellett jövőre kezdődik az EQA gyártása Rastattban, az EQB előállítása Kecskeméten, az EQE pedig Brémában és Pekingben készül majd, szintén 2021-es kezdettel. Két további modell az Egyesült Államokban, az alabamai Vance-ben kerül gyártásba, ezek az EQS és az EQE terepjáró megfelelői lesznek, alighanem a GLS és a GLE műszaki alapjain. Az is kiderült, hogy a villanyautókhoz akkumulátorokat Németországban, Lengyelországban, Kínában és az Egyesült Államokban gyárt majd a Daimler.

A magyarországi tervekről annyit lehet tudni, hogy Kecskeméten a villanyautó-gyártás beindításának előkészítésére mintegy 50 milliárd forintot fordítanak: ebből a Mercedes úgy 35 milliárddal, a magyar kormány úgy 15 milliárddal veszi ki a részét. Az EQB várhatóan jövő tavasszal mutatkozik be, a gyártás pedig ősszel veheti kezdetét.