A legdurvább utcai Lamborghini Norvégiából jön

2021.01.06. 06:21

Az apró norvég manufaktúra, a Zyrus Engineering a skandináv GT bajnokságban szerzett tapasztalatok alapján fejlesztette tovább a Lamborghini Huracán Performante típust: ebből lett az LP1200, amelynek a motorjából két turbófeltöltővel 1200 lóerőt hoztak ki.

Ezen a teljesítményszinten persze az az igazán érdekes, hogy hogyan akarják a teljesítményt az útra vinni. Bár a Performante eleve összkerék-hajtású, így sem egyszerű a csaknem megduplázott teljesítmény átvitele, különösen úgy, hogy a maga 1327 kilójával az LP1200 157 kilóval még könnyebb is lett. A megoldás – legalábbis nagyobb tempónál – a látványos légterelő-készlet, amely már 200 km/h-nál több, mint két tonna súlyának megfelelő leszorítóerőt állít elő. A csúcsteljesítményt így sem engedik szabadjára utcai körülmények között: ha nincs bekapcsolva a versenypálya-üzemmód, az 900 lóerő csúcsteljesítményt jelent – nem mintha az nem lenne szükségtelenül sok.

A Zyrus a jelentős, durván hatszáz alkatrészt érintő átalakításnak, amelyet 12 autón terveznek végrehajtani, persze rendesen megkéri az árát: a kész autókért 595 ezer eurót (205 millió forint) kérnek. Ez egy exkluzív pályanapot is magában foglal, ahol a tulajdonos biztonságos körülmények között ismerheti ki az autó viselkedését – így próbálják csökkenteni az esélyét, hogy az autókkal az első nagyobb gázadásnál árokba essenek.