Telekjáróval bővül a leggyorsabb Hyundai típusok köre

2021.01.12. 15:34

Lassan tényleg sorozat lesz a Hyundai N modellekből, ahogy a sportos almárka megalapításakor ígérték. Az i30, az i20 és a Veloster után a Konából is kifejlesztettek egy sportos változatot, amely várhatóan az i30 hajtását örökli meg.

A Kona persze nem tűnik ideálisnak a sportoláshoz – a magas építés nagy tempónál mindenképp hátrányos – de mivel a terepjáró-fazonú modelleknek világszerte egyre több a hívük, mégis ebbe az irányba fejlesztik tovább az N sorozatot. A helyzetben rejlő ellentmondást talán a Hyundainál is érezhetik. Erre utal legalábbis, hogy az új típusváltozat előzetesében egy babakék versenyoverálba és sisakba öltöztetett Stig – talán Top Gear fehér ruhás változatának egy távoli rokona – nem csak száguldozik az álcázott prototípussal, de egy bevásárlást is bepakol a szupermarket-parkolóban, és pillecukrot sütöget a csomagtartóban ülve.

A műszaki tartalomról egyelőre csak sejtéseink lehetnek, de elég valószínű, hogy az i30N-ből és a Veloster N-ből már ismerős 2 literes turbómotort alkalmazzák itt is, ami 275 lóerős csúcsteljesítményt és dupla kuplungos sebességváltót jelent. Újdonságot legfeljebb az összkerék-hajtás hozhat – ha tényleg lesz ilyen a Kona N-ben – bár ez pont egy olyan részlet, ami az előzetesből nem igazán derül ki.