Teljesen új elektromos csúcsmodellt ígér a VW

2021.01.22. 10:34

A Volkswagen eddig is elképesztő összeget ölt az elektromos autók fejlesztésébe, a legújabb húzásuk azonban teljesen váratlan: egy olyan autóról közöltek előzetest, amely teljesen új műszaki alapokon, teljesen új gyártási filozófiával készülne, fejlett önvezetési képességekkel.

trinity

A német cégóriás villanyautó-fejlesztéseit eddig is egyfajta fejetlenség jellemezte: egyszerre folyt többféle platform fejlesztése, külön úton járt az Audi, a Porsche és a VW, így jelenleg egészen más műszaki alapokra épül az Audi E-tron, a Porsche Taycan és a Volkswagen ID modellek. Ám úgy látszik, a cégvezetés nem elégedett az eddigi eredményekkel, így most valami új jön.

A Project Trinityről egy különös előzetest tettek közzé: ezen egy letakart autó látható, egy szentháromság-szimbólummal, és három ígérettel: új felépítés, radikálisan új gyártási megközelítés és önvezetés, neurális megerősítéssel. A lepel alatti jármű egyébként egy alacsonyabb és szélesebb ID.3-ra emlékeztet, ám egyáltalán nem biztos, hogy része lesz az ID sorozatnak.

Egyelőre nagyon kevés a konkrétum – talán az a legkézzelfoghatóbb ígéret, hogy az új elektromos csúcsmodell az önvezetési technológia demokratizálódását hozza majd. Ez az ígéret a képet közzétevő Ralf Brandstettertől jön, a VW márka vezérigazgatójától.

Találgatásban persze nincs hiány: egyesek tudni vélik, hogy a Trinity az Audi Project Artemis néven futó fejlesztésein alapszik majd, mások szerint csupán a ma is használt MEB platform továbbfejlesztéséről van szó. Abban azonban elég nagy az egyetértés, hogy nem rövid távú tervről van szó: 2024 és 2026 közötti dátumokat hallani a szériagyártás beindulásának lehetséges időpontjaként, ami lényegében azt jelenti, hogy a Trinity már a VW villanyautók következő generációjához tartozik majd.