A villanyautóknak nem kell betartani egy sebességkorlátozást Ausztriában

2021.01.27. 11:03

Érdekes, bár logikus kiváltságot kaptak Ausztriában a nulla helyi emissziós autók: ezekkel szmogriadók idején is lehet 130 km/h-val autópályázni a nagyvárosokhoz közel, miközben minden más, helyben szennyező autónak ilyenkor 100 km/h a limit. A helyi villany- és hidrogénautókkal ez már évek óta így volt, de a napokban Európai Bizottság döntése miatt kiterjedt ez valamennyi uniós ország ilyen autójára is.

vh

A villanyautosok.hu dolgozta fel a témát, aminek az alapja egy 2002 óta élő, IG-L nevű környezetvédelmi sebességkorlátozás. Ezt nagyvárosokhoz közel alkalmazhatják szmogriadó esetén. Ilyenkor 130 helyett 100-ra csökken a megengedett legmagasabb sebesség, az ezt megszegőkre pedig nem szerény, kétezer eurós (720 ezer forint) bírság szabható ki. Az osztrák zöld autóknak ez alól már 2019 nyara óta felmentése van, annyi változott, hogy január 19-től minden uniós országban kiállított rendszámmal figyelmen kívül hagyható az IG-L a nulla helyi emissziós autóknak. 

nfzg

A teljes EU-s villanyos és hidrogénes autóparkra kiterjesztés mögött egy konkrét eset áll. Miután több Ausztriába gyakran utazó, de nem osztrák villanyautós nehezményezte, hogy csak a helyi autókat éri a kiváltság, egy német teslás tavaly szándékosan begyűjtött egy gyorshajtási büntetést egy IG-L zónában korlátozás idején, majd egyenlőtlen bánásmódra hivatkozva az Európai Unió illetékes szervéhez fordult vele. Ezután döntött úgy nemrég az Európai Bizottság, hogy az osztrák szerveknek valamennyi EU-s tisztán villany- és hidrogénautónak meg kell adnia a kiváltságot.