Ezért a vontatásért már félmilliós bírság járt

2021.02.04. 13:58

Január végén életbe lépett az a jogszabály-módosítás, aminek köszönhetően már a 3,5 tonnánál könnyebb járművek, azaz személyautókból és kisteherautókból álló járműszerelvények műszaki állapotát és rakományrögzítését is ellenőrizheti és szankcionálhatja az eljáró közlekedési hatóság. A borsodi rendőrség máris beszámolt egy friss esetről, ahol már eszerint szórták ki a kiszabható legnagyobb bírságot. 

A személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztett szankcionálási lehetőségtől hosszútávon az várható, hogy eltűnnek a haza utakról az úgynevezett horrorkaravánok. A köznyelvben ezek azok a túl hosszú, túl nehéz, veszélyesen rögzített járműszerelvények, amikről az utóbbi két évben mi is sokat írtunk, és amiket elsősorban bolgár és román sofőrök vezetnek, akik Magyarországon keresztül viszik haza a nyugaton felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat. A spórolás miatt egy kisbuszra vagy teherautóra annyi autót kötnek vagy pakolnak, amennyi lehetséges, ebből születnek a horrorkaravánok, mint amilyen ez is volt például

Most, hogy már nem csak a 3,5 tonnás teherautókra kötött ijesztő vontatmányokat büntetheti, a miskolci rendőrség rögtön beszámolt egy esetről, ahol kiosztották egy maximális, félmilliós büntetést. Február 2-án, az M3-ason állítottak félre egy moldáv sofőrt, aki pótkocsiján egy kisbuszt szállított, ami tele volt zsúfolva rakománnyal. Sőt, tele volt pakolva a kisbusz is, amivel a vontatást végezték, a rendőrség mérése szerint a szerelvény súlya pedig négy tonnával lépte túl a megengedett legnagyobb össztömeget. 

A sofőrt a járőrök 500 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtották, majd a járműszerelvény rendszámát, és forgalmi engedélyét a bírság összegének a megfizetéséig elvették a helyszínen.