Külön cég lesz a Mercedes teherautós és személyautós részlege

2021.02.04. 09:19

A Mercedes márka gyártója eddig a Daimler AG. nevet viselte – korábban volt Daimler-Benz is – de most egy alapvető átszervezést követően a Daimler név a teherautó-részleget jelöli majd, míg a személyautók és furgonok gyártása a Mercedes-Benz nevű, különálló cégbe kerül.

merc car truck

A Daimler vezetője, Ola Kallenius szerint a két üzletág különálló vállalatokba szervezése annak érdekében történik, hogy mindkét részlegből a maximumot hozhassák ki. „Két nagyon eltérő üzletágról van szó, eltérő vásárlóközönséggel, műszaki szükségletekkel és befektetési igénnyel. Éppen ezért úgy véljük, külön-külön hatékonyabban működhetnek, megszabadulva a közös vállalati struktúra súlyától.” - indokolta a lépést a vezérigazgató.

A két részleg különválasztásával több évtizedes trendhez csatlakozik a Mercedes: a Volvo és a Volkswagen csoport is hasonló módon választotta szét teher- és személyautó-üzletágait korábban, és egyelőre úgy tűnik, ezzel mindkét esetben felértékelődött a teherautós részleg. A Daimler Trucks & Buses piacvezetőként kezdheti a pályafutását a nehéz haszonjárművek piacán – a Mercedes mellett Észak-Amerikában a Freightleiner és a Western Star, Ázsiában a Mitsubishi Fuso teherautókat is ez a cég kínálja – így a becslések szerint önmagában is 29-35 milliárd eurós értéket képvisel.

Egy ilyen lépést egyébként a cég egyes részvényesei régóta szorgalmaztak, így ugyanis a két különszervezett vállalat összértéke magasan a korábbi Daimler AG. értéke fölé emelkedhet.