Már jövőre elkészülhet az első Peugeot alapú Jeep

2021.03.01. 09:12

Az Automotive News híre szerint a Fiat lengyelországi üzemében már 2022 közepén elkezdődhet az első olyan autó gyártása, amely a Peugeot CMP padlólemezére épül, a cég szabvány motorjaival. Ez úgy lehetséges, hogy a francia alapokra már azelőtt elkezdtek autókat tervezni a Fiat Chryslernél, hogy a Stellantis megalakult volna.

1

Állítólag több márkának is gyárt majd Peugeot alapú autókat a Tychyben működő egykori FSM üzem. A Jeep új kiskocsija lesz az első – bár egyelőre nem egyértelmű, hogy ez leváltaná, vagy csak kiegészíti a Renegade-et – ezt követi 2023 elején egy kis méretű Alfa Romeo, 2023 közepén pedig egy új Fiat. A forgalmazás a gyártás megkezdése után úgy három hónappal indulhat, azaz jövő őszre a kereskedésekben lehet a Jeep új, Peugeot alapú modellje.

Arról már korábban is lehetett hallani, hogy a Fiat a Peugeot műszaki alapok átvételét a cégegyesítési tervektől függetlenül elkezdte, és erre elég jó okuk volt. A Panda alapú legkisebb modelleken kívül (Panda, 500, Lancia Ypsilon) az összes Fiat személyautó-típus egyetlen műszaki alapra épül: a 2005-os Grande Puntóhoz és Opel Corsához kifejlesztett SCCS nevű alkatrészkészletre, amelynél a Fiat szakemberei egy ideje már kerestek egy jobb megoldást.

Úgy tudjuk, ezért a Fiat Chryslert akkor vezető Mike Manley már 2019-ben leszerződött a CMP platform átvételére a Peugeot-val, így már akkor elindulhatott a fejlesztés és a gyártás előkészítése. A CMP-nek két nagy előnye van a Fiat korábbi megoldásaihoz képest: egyrészt felkészítették elektromos hajtás fogadására, emellett a gyártása állítólag kifejezetten olcsó.