Terepgumikat raknék a Jeep-re

2023.09.24. 06:27

Kedves Gumidoktor!

Adott egy magyarországi szalonban 2018. augusztusában újonnan vásárolt JEEP Cherokee 4×4 (2,2 Multijet motorral). Az első szerelés 225/55 R18, amit annak kopása / elhasználódása miatt a közeljövőben le szeretnék cserélni olyan abroncsra, amivel "enyhe" terepre /földútra is ki lehet merészkedni, tehát A/T vagy H/T mintázatra, ugyanakkor autópálya tempóban is elviselhető a zajszintje (és lehetőleg télen is használható legyen).

Nézegetve a kínálatot nagyon gyér, személyesen felkeresve a gumisműhelyeket nem is tudtak mutatni ebben a méretben a kívánt mintázattal (Yokohama Geolandar 015, vagy 056). A megrendelés / döntés előtt pedig meg szeretném nézni, látatlanban nem szeretnék a rendelésbe belebonyolódni. A kerékjáratok "szemre" a nagyobb méretű abroncsokra is alkalmasak (néhány amerikai honlap egyenesen 255/55 R18 méretet is megenged). A kínálat 235/60 R18 méretben már bőségesnek tűnik, ugyanakkor a váltóméret kalkulátor szerint ez már nem ajánlott. Az interneten fellelhetők szerint az adott autó típusnál a menüben meg lehet adni / beállítani az aktuális gumiméretet: sajnos én azonban nem találtam meg a menüben ezt a funkciót.

A kérdéseim: van esetleg konkrét márka és mintázat javaslat a H/T, vagy M/T és autópályára is alkalmasnak ítélt abroncsból; mekkora méretnövelésről lehet szó, még úgy is, hogy a kilométerórát újra kalibrálják (és egyébként geometrialag elfér a kerékjáratban), hol, melyik műhelyben / szervízben lehetne a kilométerórát újrakalibrálni?

Köszönettel Sanyi

Kedves Sanyi!

Egyrészt arra buzdítom, hogy maradjon a gyári abroncsméretnél! Itt, kis hazánkban csak baj lehet belőle, ha ettől eltér, ugyanakkor ez műszakilag sem ajánlott. Ha nagyobb kerekeket szeretne, ahhoz emelés és a futómű újrakalibrálása szükségeltetik.

Másrészt csak és kizárólag a könnyebb terepezést is toleráló/megoldó, de autópályán is helytálló AT gumi felé terelném a figyelmét. Az MT vagy HT mintázatok autópályázásra nem, vagy erős kompromisszumokkal alkalmasak csak. A 225/55 R18 méretben pedig remek AT mintázatok közül válogathat. Ilyen például a Yokohama Geolandar G015, a General Grabber AT3, vagy a prémiumszegmensbeli Bridgestone Dueler All Terrain A/T002.

Üdv, Gumidoki